Начало / Фотография / Заблудата КРОП

Заблудата КРОП

Nikon_D70S_CCD_sensor

Кроп е съотношение „стандартен“ 35мм филм/матрица и намален по размер такъв.
За първи път 35мм филм е използвам през 1892 от William Dickson и Thomas Edison и през 1909 е НАЛОЖЕН като световен стандарт
стандарт, който не е приет заради някакви по-добри физични,оптични и химични свойства, а заради текущата технологична възможност на производителите да произвеждат масово филмова лента.
Толкова по историята… сега сме 21 век и цифрова технология, която за обикновените фотографи е „черна кутия“.
Не се сърдете, но съм разговарял с много „елитни“ фотографи, които все още не правят разлика между аналогова и цифрова фотография, но анатемосват цифровата.
Лощото идва когато започнат да дават съвети за нещо което не разбират.

 

Матрица: общо казано CCD – Charge-Coupled Device (в превод от английски на български език: елемент със зарядна връзка или зарядо-свързан прибор)
или кондензатор, който си изменя потенциала/напрежението си взависимост от постъпилата количеството светлина.
Значи имаме преобразувател на светлина в електричесто, следва преобразуване в цифров вид 0/1 (има/няма напрежение)
Преобразувателя се нарича ADC аналог-цифров преобразувател, който на този етап биват 8 битови или 256 нива за яркост на цвят на пиксел(масово използвани за web камери, телефони и прости устройства)
12/14 битови за полу и професионални устройста и 16 битови за прецизни такива. Повечето полу-професионални камери използват 14 битови матрици, но преобразуват сигнала до 12 бита или 4096 нива.
Трика се ползва за премахване на шума от младшите битове/ниските нива, както и заради по бавните процесори, които ще обработят картинката.
До тук нищо свързано с КРОП фактора… има само „35мм следователно, Аз съм професионалист“ ама надали – не снима фотоапарата, снима „фотографа“

camera-lens-228997

Обективи: За камера с „кропната“ матрица се произвеждат и предлагат съответните обективи, които дават СЪЩИЯ образ както същия за 35мм.
Заблудата в интернет идва когато „професионалиста“ каже АКО сложа на кропнат апапат нормален, 35мм скъп обектив – естествно ще има разлики(оставям на вас да си намерите информацията за плюсовете и минусите)
Обаче никъде не намерих анализ – ако на 35мм фотоапарат сложа кропнат обектив…..
Всичко е относително и ви дава много повече възможности за изява, както и на производителите да произвеждат по-евтини неща.
Ако искате да бъдете прецизни – когато купувате фотоапарат се интересувайте, колко бита е матрицата и какви възможности за работа предоставя апарата – Кропа е последната дупка на кавала.

35мм стандарт предполага, че апаратурата ще бъде ползвана за прецизни цели, следователно производителите ще бъдат по прецизни при изработването на тази апаратура – най-вече по-малък шум и по-голям цветови динамичен диапазон.
НО, ще ви дам един пример – Nikon D3200 един от апаратите нисък клас, използва прицизна 14 битова кропната матрица, предоставя 12 битова 24 мегапиксела картина, обработена с последния Expeed 3 процесор на Никон,
(една забележка: алгоритмите за обработка на изображенито за всички апарати полу и професионални с този процесор са константа – твърдо записани на кристала за по голяма скорост за обработка)
обективи може да слагате каквито пожелаете, Няма вградена възможност за Bracketing и Timer… Следващ модел D5200 почти същия с 14 битова картина, плюс последните две възможности – цена плюс 700 лева…плюс цена…плюс цена

Защо се произвеждат кропнати матрици – заради обективите, статистически в наше време любителите фотографи са много, много повече от тъй наречените „професионалисти“. Всеки иска да снима на ниска цена без да се съобразява с настройките, необходими са обективи узер-френдли, натъпкани с електроника за „удобство“ на потребителя, а от тук колкото по сложен е един обектив толкова по-тъмен ще стане заради малкото останало място за лещи.
Също така малко по-светла оптика с повече възможности се произвежда по-трудно, следователно цената се увеличава, следователно ще се ползва за прецизна фотография…

Съвет: Ако ще снимате само за интернет тази статия не ви интересува, харесайте си фотоапарат да ви отива на маникюра и ще правите снимки за Фейсбук досущ като снимани с Hasselblad.
Да така е, с малко Фотошоп и сте там, а същевременно снимащите с Hasselblad използват Фотошопа много много повече от вас….
И запомнете: живеете в 21 век, огледайте се наоколо и вижте технологията къде е и как се развива.


Относно Георги Ангелов

Имейл: admin
Виж всичко от: Георги Ангелов

Вашият коментар

Нагоре