Начало / 3D Дизайн / Художествено осветление

Художествено осветление

Триточково осветление ( Three-point lighting – KEY, FILL, BACK ) е стандартен метод, използван в областта на визуалните медии, като например видео, филми, фотография и компютърно генерирани изображения. С помощта на три обособени позиции, фотографът може да освети обект, както и да контролира оцветяването и сенките чрез директно осветление.

threepointsetup

 

Ключова светлина ( KEY Light ), както подсказва и името, осветява директно обекта и служи като основен източник на светлина, а силата, цвета и ъгъла на KEY определят цялостното осветление. Обикновено съвпада с ъгъла на камерата.
В снимки на закрито, KEY е специализирана лампа, или светкавицата на фотоапарата. На открито, слънцето най-често служи като KEY светлина. В този случай, разбира се, фотографът не може да настрои светлината в точната позиция или се търси удобна позиция.

 

Запълващата светлина ( FILL Light ) също осветява обекта, но от страничен ъгъл спрямо тази на KEY (90 градуса) и често се поставя на по-ниска позиция от него (на нивото на на обекта). Тя балансира KEY, като разкрива сенчестите повърхности, както и намалява или премахва ефекти на светлосянката, като например
сянката на носа на човек върху останалата част на лицето. Тя обикновено е по-мека и по-малко ярка отKEY светлината (до 1/2).
В някои ситуации фотографа използва рефлектор (като парче от бял картон, монтиран встрани от камерата,
или дори боядисана в бяло стена) като FILL светлина вместо лампа.
Отразявайки и пренасочване на KEY светлинни лъчи обратно към обекта от друг ъгъл, може да доведе до по-мек и по-фин ефект в сравнение с използването на други устройства за осветяване.

 

Задното осветяване ( BACK Light ) осветява обекта отзад, често, но не задължително. Тя дава на ръба на светлината с обекта и служи за отделяне на обекта от фона и подчертаване на контурите.

threepoint15

 

повече:
http://bensimonds.com/2010/06/03/lighting-tips-from-the-masters/
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m-N149FMlWk

 


Относно Георги Ангелов

Имейл: admin
Виж всичко от: Георги Ангелов

Вашият коментар

Нагоре